Miért megy nehezen a céltervezés?

Miért megy nehezen a céltervezés?

A célok kitűzése és elérése tapasztalatom szerint nem megy az ember számára nagyon gyorsan és gördülékenyen. Sőt, nagyon nehézkes és göröngyös általában. Az, hogy ez miért van így nem igazán láttam róla még írást, vagy egy értekezést, viszont mivel érdekelt a dolog, úgy döntöttem, hogy utánajárok.

A helyzet az, hogy nagyon sok minden múlik azon, hogy vannak-e céljaink vagy pedig nincsenek. A célokon múlik a pénz hozzánk való áramlása, az emberek követése, a valóság alakulása, és még sok minden más is. Mégis azt látom, hogy nagyon sok ember küzdelemben van ezen a területen.

Egyszer egy rendezvényen, ahol körülbelül hetvenen voltak, kaptam szót, hogy előadhassak egy 20-30 percben, és úgy döntöttem, hogy a célokról fogok előadni. Ennek az volt az apropója, hogy van egy teszt az FGS Személyiség és életcél teszt, amit én hoztam létre, és ezáltal meg lehet találni az embernek az elakadását, és némi támpontot is kap az életcéljával kapcsolatban. Gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség lesz arra, hogy beszéljek az emberekkel a céljaikról.

Szóval ott vagyunk egy tó partján, nagyjából 70 ember vesz körül, és én pedig elkezdem kérdezgetni őket, hogy mi a céljuk. Első körben ezek az emberek elkezdtek hallgatni. Meg voltak rémülve, hogy mit is kellene most mondaniuk, és nem tudtak mit mondani. Ezt követően, amikor már túl voltam a sokadik emberen elkezdtek általános célokat mondani, hogy jól szeretnének élni, anyagi függetlenséget szeretnének, hogy boldog párkapcsolatra vágynak és még folytathatnám a sort.

Ezek az emberek olyan dolgokat mondtak, amik valójában vágyak voltak, és nem célok. A cél egy konkrétan meghatározott elképzelés, ami felé tart az ember, és ami felé lépések sorozatát teszi meg. De, ezek az emberek nem ilyen dolgokat mondtak, hanem nagyon nagy általánosságokat mondtak, amik a vágyaik voltak. Tudtam, hogy ez lesz, ezért tisztáztam velük, hogy mi a cél, és utána megint csak hallgattak. Ez körülbelül négy éve volt, és tudom, hogy ha most ezt megismételném, ezt a kísérletet, ugyanez lenne a helyzet. Miután elismerték, hogy ilyenek nincsenek nekik, akkor még mélyebbre mentem. Megkérdeztem, hogy miért vannak itt ezen a Föld nevezetű bolygón, és miért pont abba a családba születtek, és miért pont azt csinálják jelenleg, amit csinálnak? Ilyenkor mindig van legalább egy nagyszájú, aki elkezd beszólogatni, hogy ő tudja, és ő ebben már profi. Itt is akadt egy. Azt mondta, hogy ő tudja, hogy azért van itt, mert az Isten úgy akarja, persze erre felkészültem, és megkérdeztem, hogy az Isten miért akarja úgy? Persze a frappáns válasz, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Ez volt a csapda, mert visszakérdeztem, hogy akkor végül is tudod, hogy miért vagy sem. A válasz természetesen nem volt.

Nem akartam senkit sem rossz helyzetbe hozni, hanem ténylegesen kíváncsi voltam, hogy mi történik ezzel kapcsolatban az emberekben. Üresség van legtöbbször, vagy valami megfoghatatlan dolog. Miután őszinték kezdtünk el lenni egymással, és elmondtam, hogy ez egy kísérlet volt a részemről felengedtek, és elmondták, hogy valójában nincsenek céljaik vagy valami olyasmi, ami felé tartanak. Ami bennük van, hogy jobban szeretnének élni, és jobb irányba szeretnék, hogy menjen az életük. 

Ugyanígy egyszer egy cégtulajdonos kitöltötte a tesztemet, és a tesztből kiderült, hogy nincsenek céljai, hanem csak azért csinálja az élet nevezetű játékot, hogy a céget vigye, és fenntartsa. Elmondta, hogy egyénileg már régen nincsenek céljai, mert időközben elvesztette őket, ami miatt el van ugyan, de az élet élvezete, a tűz már nem volt benne.

A célok bizony fontosak, mert tüzet csihol bennünk, és élet kezd el sarjadni a mentén. Igen ám, de akkor mi az oka annak, hogy az emberek nagy része nem mer kitűzni célokat?

Komoly okok egyike az, hogy gyerekkor óta a “nem” az a szó, amit a legtöbbet hallottunk. Amikor akartunk valamit akkor vagy a pénz miatt, vagy a félelem miatt, vagy valami veszély miatt nem csinálhattuk, vagy nem lehetett a miénk. 

Ezt tetőzi az is, hogy a rendszer maga úgy van kiépítve, hogy egy csomó megállítás és keret legyen szabva annak, hogy mit is akarjunk, és mit ne akarjunk, és nagyon nehéz ezen a kereten áttörni. Ha pedig át akar mégis valaki törni, akkor jönnek azok a dolgok, amik csak és kizárólag megegyezések, és a nagyhalak játékával össze egyeztethető. A hatalom nem látható emberei a csatlósaikon keresztül mindenhol ott vannak akár üzletről, akár magánéletről beszélünk.

A harmadik, a legbrutálisabb dolog pedig a saját bukásaink, amiket az első kettő okozott. A bukott és meg nem valósult célok miatt nem tűz ki és nem ér el a legtöbb ember célokat az életben. Ezt persze megerősítik a különböző hiedelmek is, mint az “ember tervez, Isten végez”, “sokat akar a szarka, de nem bírja a farka”, “egy seggel két lovat nem lehet megülni” …stb. és a hozzá hasonlók.

Ezek mind érthetők is, hiszen ezek olyan megállítások, amiket az ember saját maga tapasztalt meg, ugyanakkor ha félre tennénk őket, akkor bizony teljesen másként festene a világ, és ezt garantálom.

 

Gyere, elmagyarázom, hogyan működik ez az egész, és segítek, hogy ezeken túl tudj lendülni!

Amikor az ember arra gondol, hogy ki kellene tűznie célokat, akkor egy olyan dolgot csinál, ami egy folyamatnak a második lépése. Ezt a tanulás technológiájában túl meredek grádiensnek nevezzük, ami azt jelenti, hogy egy magasabb lépcsőfokra akarunk fellépni, mint amire képesek vagyunk. Ilyenkor az ember összezavarodik, és kavarog a gyomra, hiszen valami olyat csinál, amit nem érti, hogyan kellene csinálni. 

Az első lépés, hogy el kellene képzelned, hogy milyen lenne az ideális életed. Ez az első lépés, hogy megnézed, hogy mi az, amit te valójában szeretnél. Itt fel fogsz ismerni olyan dolgokat, amik jelenleg nem ideálisak az életedben, és ekkor rá kellene nézned arra, hogy ki vagy mi miatt nem ideális!

Innentől kezdve ráléptél az élet játékának start vonalára, hiszen valaki ellen fogod ezt a játékot játszani. A cél pedig az lesz, hogy azt a bizonyos területet ideálissá változtasd. 

Érted már? Az első probléma igazából az volt, hogy nem jó helyen indítottad a céltervezést. A második, hogy valójában, amikor ezen az úton elindulsz, akkor bizony elő fognak jönni olyan csalódások a célokkal kapcsolatban, amiket már előzőleg átéltél. Ezek veszteségek, hiszen elvesztetted a játékot, és így bukott célok lettek belőlük. Az ilyen jellegű veszteségek magunkban való csalódást okoznak legtöbbször, és bizony nagyon rossz érzés, amikor előjönnek, hiszen nem akarunk újra és újra csalódni. A csalódás fájdalmas dolog. Sokkal fájdalmasabb a magunkban való csalódás, mint amikor pl.: volt egy szakításunk vagy elvesztettünk egy barátot.

Mi akkor ennek a megoldása? Nagyon egyszerű. Ezeket a bukott célokat fel kell éleszteni. Meg kell nézni, hogy ezek a célok, milyen állapotot tettek volna ideálissá, és ha még mindig szükség van rá, akkor azt a célt életre kell kelteni.

Ha megtennéd ezt minden bukott céloddal, nagyon sok minden meg tudna változni az életedben. Viszont egy valamit nagyon bizonyosan tudok, és ez pedig az, hogy egyedül nem megy!

Kérj segítséget! Az első lépés, hogy az FGS Személyiség és életcél teszten elindulsz. Ez a teszt több, mint 24 tesztből választottam ki 3-at, amiket utána addig alakítottam, amíg ténylegesen az embert teljes valójában meg nem mutatják. Ez nagyon fontos volt a számomra, mert hiszem azt, hogy azon tudunk segíteni, amit meg tudunk mérni, és aminél meg tudjuk állapítani, hogy pontosan, hol a hiba. Ez a teszt ilyen. Megmutatja egy ember igazi személyiségét, elakadásait, képességeinek állapotát, és azt is, hogy milyen személyiség ő, mi lehet a célja annak, hogy itt van ezen a Föld nevezetű bolygón, és mi felé kellene neki tartania. Mivel a válaszokat nem én adom, én csak a válaszokat elemzem, valójában TE adod meg magadnak a válaszokat rajtam keresztül. Ez azért fontos tényező, mert én egy közvetítő szerepet fogok játszani önmagad, és önmagad között.

Miért fontos ez? Mert a válaszok benned vannak, de a helyzet az, hogy a lényünk része a kommunikáció, ezért nem lehet a válaszokat másként megtudni, csak és kizárólag kommunikációval, ezért van szükség egy másik személyre, azaz rám. A teszthez ráadásul tartozik egy egy órás videó is az életről, és arról, hogy miért akadnak el, és az életük mely pontján az emberek és miért.

A tesztértékelés pedig kb. 30-40 perc, ahol meg is kapsz egy pontos lépéssort, hogyan tudod kezelni a fennálló problémás helyzetet, amivel vagy élsz, vagy nem élsz.

A tesztet a következőképpen éred el:   https://fgsakademia.hu/termek/szemelyiseg-eletcel-es-kepessegteszt-es-kiertekeles/

A másik, amit tudok neked ajánlani, mint segítséget a Céltervező tréning – Nem csak kezdőknek! tanfolyam, ami teljesen végig visz gyakorlatban a céltervezés és az álommegvalósítás folyamatán.

Ez nem egy nehéz dolog, amin végig visz, hanem könnyedén, ugyanakkor gyakorlatiasan végig vezet azon a folyamaton keresztül, amin keresztül a céljaidat meg tudod csinálni, le tudod tervezni, sőt mi több ki tudod találni.

A Céltervezőt itt éred el: https://fgsakademia.hu/courses/celtervezo-trening/

Ennek a kettőnek a használatával el tudod érni, hogy nemcsak az elakadásaidra derül fény, hanem gyakorlatiasan fel tudod éleszteni a céljaidat, és egy új, jobb, az általad megálmodott életet tudod elkezdeni élni.

A valóság egy karnyújtásnyira van tőled, egy olyan valóság, amit mindig is szerettél, és nem csak az ígérete, hanem egy olyan eszköz, amivel ténylegesen el is tudod érni, csak lépned kell.

Barátsággal:

Fekete Gábor Sándor

Tudatos kommunikáció specialista, Nemzetközi tréner, Író, Stresszkezelési szakember, Életstratéga

Bármikor írhatsz nekem: info@profitargyalo.hu

Megosztás:

Megosztás:

További bejegyzések:

A legmagasabb minimálbér?

A legmagasabb minimálbér?   Ez a blogbejegyzésem arról fog szólni, hogy miért fontos, hogy gazdaságilag rendbe kerülj, és mutat is

Scroll to Top