Amiről nem tudsz… 1.rész

Van egy elég elterjedt mondás, miszerint: „Amiről nem tudsz, az nem fáj!”, pontosabban: „Amiről nem tud (mármint a másik fél), az nem fáj!”. Biztosan te is hallottad már ezt, de az is lehet, hogy voltál már ennek az áldozata is. Mit is jelent ez? Azt, hogy nem mondanak el neked bizonyos dolgokat, mert az fájdalmasan vagy rosszul érintene téged. De, ez bizony csak egy álca azok számára, akik el akarnak tusolni dolgokat az életben.

Kérdés az, hogy te magad, miként vélekedsz erről, egyetértesz vele, vagy eltörölnéd te is ezt a dolgot, ha lehetne?

A Tudatos Kommunikáció őszinteségen és egymás megbecsülésén alapul. Figyelembe veszi a természeti törvényeket, amik kihatással vannak a kommunikációra, és az emberi elme valódi működését. Ez a kettő összhangban van egymással. A probléma azzal van, amikor nem tartunk tiszteletben dolgokat a másik személyével vagy kérésével kapcsolatban. Amikor valaki megígér valamit, vagy beleegyezését adja egy szabályba, akkor bizony a lehető legjobban arra kell törekednie, hogy azt betartsa, vagy megtartsa. Az első, és egyben az egyik legfontosabb szabály a Tudatos kommunikációban, hogy: „Ne árts! Se magadnak, se másoknak.” Nos, nézzük ezt a mondást. Mikor használják? Egyértelmű a dolog. Amikor ártottak a másik félnek, akivel volt egy közös megegyezés, vagy a másik fél kért valamit, de az nem tartotta be. Ez lehet egy ki nem mondott dolog is, hogy „amiről nem tud, az nem fáj”. Érted? Nem mondja ki, csak a gondolataiban ott van ez a nézőpont.

Nos, nézzük meg, hogy honnan is származik ez a nézőpont. Még a kezdetek kezdetén, a hatalom, a rendszer hozta ezt a szabályt, mert olyat tett az emberek háta mögött az emberekkel, ami ártott az embereknek, de mire azok feleszméltek már nem voltak képesek kikerülni a „nem tudott dolog” hatása alól. Késő bánat volt, és a hatalom ez által tette az embereket hatássá. Elkezdtek olyan törvényeket és olyan szabályokat alkotni, amellyel egy rabszolgatartó társadalom jött létre. Akik azt gondolták, hogy nem rabszolgák, hanem rabszolgatartók, még azok is valójában rabszolgák voltak. Engedelmeskedniük kellett a felsőbb hatalomnak. Ne gondoljuk azt, hogy ez csak a Római korig nyúlik vissza. Ez már jelen volt Egyiptomban is, amikor az Ámon papok uralmuk alá hajtották egész Egyiptom népét, beleértve magát a Fáraót is. Ennek ékes bizonyítékát Ehnaton Fáraónál látjuk, aki egy teljesen új birodalmat épített fel, egy teljesen új vallással, hogy kihozza a népét a rabság alól, és megszüntesse az Ámon papok uralmát. Ehnaton meg is csinálta, azonban a háta mögött az Ámon papok újra szerveződtek, és különböző követeket és kémeket küldtek a Fáraóhoz, hogy a bizalmába férkőzzenek, és végül képesek legyenek legyőzni őt. Olyannyira dolgoztak ezen, hogy magát a feleségét is megfertőzték nézeteikkel, aki nem állt ellen ennek a gonoszságnak, és végül úgy látta, hogy az a jó, ha a Fáraót és a titkait, ami által felépítette az új birodalmat a papok kezére juttatja. Végül Ehnatont megölték, és a történelemből is ki akarták törölni a nevét. Első körben bemocskolták mindazt, amit teremtett, azáltal, hogy gonoszként állították be, majd még a sírjáról is le akarták kaparni a nevét. Ehnaton bízott az embereiben, de azok közül csak néhányan maradtak hűségesek.

Ehnaton nem tudott arról, hogy a felesége és a bizalmasai mit gondolnak valójában, és mi is történik körülötte. Sejtése volt róla, de konkrét tudása nem.

Ilyen, amikor nekünk is ezt mondják, hogy: „amiről nem tud, az nem fáj neki”, de valójában ez egy árulás egy kapcsolat ellen. Azok az emberek mondják ezt, akik megszegik az egyezményeket, hogy kisebbítsék tettüket, amit a másik személlyel tesznek, aki bizalmat szavazott nekik.

Akkor vonjuk le a következtetéseket:

  1. Amiről nem tudsz, de érintett vagy valamilyen formában, az megölhet.
  2. Érzed, amikor valaki nem mond igazad, és nem őszinte veled, a bizalmad és az egyezségetek ellenére sem.
  3. Akik ezt teszik veled, valójában csak színlelték, hogy támogatnak, valójában mindig az erősebbnek tűnő fél oldalára álltak, és csak a saját érdekeiket tartották szem előtt.

Akkor, most mi lesz? Ne bízzunk meg senkiben? Érthető, ha felmerül benned ez az érzés, ez a gondolat, de most nem ez a lényeges! A lényeges az, hogy kiszűrhetőek-e ezek az emberek, és hogy  lehet-e valamit ez ellen tenni?!

A válasz, mind a kettő kérdésre: IGEN! Mindig lehet, mit tenni. Az első, hogy amikor érzed, hogy valaki nem őszinte veled, akkor nézd meg, hogy milyen típusú ember (A,B,C,D), ha pedig ez így nem megy, akkor gyere el a Turbó Kommunikációs tréningemre (www.tudatos-kommunikacio.hu/turbó-kommunikációs-tréning), vagy gyere el a minden hónapban tartandó díjmentes tréningemre (www.dijmentes-kommunikacio.hu).

A második, hogy ha szeretnél ez ellen valamit tenni, akkor egyértelmű, kezd azzal, hogy te magad nem teszel ilyet, és ha tudsz ilyenről, akkor sarkalld az illetőt, hogy ne tegyen ilyet, hanem legyen őszinte. Ezzel már rengeteget teszel, hiszen veled együtt csökken azoknak a száma, akik ártanak másoknak ezzel, és másokat is megállítasz abban, hogy ártsanak másoknak. Ha még ennél is többet akarsz tenni, akkor kérlek, hogy oszd meg ezt a blogot másokkal is, és segítsd őket a megértésben.

Ennek az lesz az előnye, hogy egyre kevesebben esnek bele a „ha nem tudja, nem fáj neki” programba, ami rombolja az emberi kapcsolatokat. Ha tettél ilyet a közelmúltban, akkor most már látod, hogy mennyire romboló tud lenni, és ez után nem teszed. Így őszintébbek, és biztonságosabbak lesznek az emberi kapcsolataid, és te magad is biztosabb támasz leszel az embertársaidnak, ami bizony előbb vagy utóbb, meghálálja magát.

Sok sikert kívánok neked mindehhez!

Ha volt vagy van ebből az írásból nyereséged, vagy felismerésed, akkor azt kérlek, hogy írd meg a számomra: gaborfekete.kft@gmail.com e-mail címre, vagy gyere el a díjmentes tréningemre és ott mondd el személyesen: www.dijmentes-kommunikacio.hu

Szeretettel várlak!

Üdvözlettel:

Fekete Gábor Sándor

Tudatos kommunikáció specialista, nemzetközi tréner, író

Megosztás:

Megosztás:

További bejegyzések:

A legmagasabb minimálbér?

A legmagasabb minimálbér?   Ez a blogbejegyzésem arról fog szólni, hogy miért fontos, hogy gazdaságilag rendbe kerülj, és mutat is

Scroll to Top